Az ADHD elnevezés a tünetegyüttes angol nevéből származik: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder = figyelemhiányos hiperaktivitás zavar.

Egy olyan neuropszichiátriai zavarról van szó, melynél bizonyos idegrendszeri struktúrák és funkciók eltérő ill. elmaradott fejlődése áll a hátterében.

Tartalom

Melyek az ADHD tünetei?

Az érintettek:

 • nem tudnak rendesen figyelni,
 • nem tudják szabályozni:
  • az aktivitásukat, az adott helyzetnek megfelelő módon,
  • a külső és belső késztetések által kiváltott viselkedésüket,
  • az érzelmeiket.

A fenti tünetek az esetek többségében, 70-80%-ban, hasonló természetű funkciózavarok tüneteivel társulnak. Az eseteknek csak 17-30%-a tiszta ADHD.

Könnyen elsikkadhat, ha nem az ADHD okozza az elsődleges panaszokat.

Több csoportra oszthatók az ADHD tünetei

 • Az egyik csoport feltűnően aktív, mozgékony, izgága, sokat és hangosan beszél, általában hevesen reagál, hirtelen természetű, többnyire indulatos és a dühét nehezen kezeli, egyszóval hiperaktív.

 • Egy másik csoportra a figyelemhiány, szétszórtság, a szórakozottság, figyelmetlenség, unatkozás, elmerengés, álmodozás, esetenként lassúság jellemző. A tisztán figyelemhiánnyal szenvedők csoportját ADD-nek – Attention Deficit Disroder – is hívják.

 • Egy harmadik csoport a vegyes tünetekkel rendelkezők, mely esetekben vegyes arányban és formában vannak jelen a figyelmetlenség, az impulzivitás, hiperaktivitás.

Közös fő probléma, hogy a fentiekkel küzdő személyek nem tudnak teljesíteni úgy az iskolában, otthon és az életük egyéb területein, mint ahogy az emberek elvárják tőlük, emiatt szenvednek is.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Gyermekkorban kivizsgálása és ellátása multidiszciplináris szakember gárdát igényel, a diagnózis felállítása pszichiáter szakember kompetenciája. Kivizsgálása a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatban is elkezdődhet. Leggyakrabban iskoláskorban diagnosztizálják.

Míg fiúkra többnyire a hiperaktív és impulzív ADHD, addig lányokra a figyelemhiányos ADHD, vagyis az ADD (Attention Deficit Disorder) jellemző.

A felnőttkori ADHD-val élők viselkedése ugyan eltérő az ADHD-val élő gyermekekétől, mivel felnőttkorra a hiperaktivitás csökken vagy eltűnik, diagnosztizálásának a kritériumai ugyanazok, a hivatalos diagnózis felállítása szintén pszichiáter szakember kompetenciája.

A társuló vagy másodlagos zavarok (pl. ODD, pszichés zavarok, stb.) megjelenése miatt kamaszkortól árnyaltabb a helyzet, nehézkesebb lehet a diagnózis felállítása.

Diagnosztikai kritériumok (DSM-5):

 • legalább 6 hónapja fennáll – 6 vagy több figyelemzavaros tünet vagy – 6 vagy több hiperaktivitás+impulzivitás tünet,
 • legalább az élet 2 színterén: otthon, iskola vagy munkahely, társas környezet, hobbi,
 • rontják a társas, iskolai vagy foglalkozásbeli működőképességet,
 • 12 éves kor előtt már jelen van több tünet,
 • nem magyarázhatók más mentális (pl. pszichotikus) zavarral.

A honlapunkon elérhető ingyenes tesztekkel felmérheti gyermekeknél a figyelemhiányos ADHD (ADD) tüneteinek szintjét, a hiperaktív és impulzív ADHD tünetek szintjét és az ODD tüneteinek szintjét, felnőttek esetében pedig az ADD/ADHD teszt felnőtteknek kitöltésével tájékozódhat.

Hogyan lehet kezelni?

A korai években hatékony fejleszthetőség jellemzi. Kb. 10 éves korig lehet maradandóan is befolyásolni a tünetek súlyosságát és a tünetegyüttes alakulását.

Kezelése multimodális terápia: viselkedésterápia, gyógyszeres kezelés (szükség esetén), kognitív tréning, szenzomotoros fejlesztés, családterápia, diétás tanácsadás, stb.

Egy jól beállított terápia jelentősen megkönnyíti a hétköznapokat, javítja az életminőséget, úgy az érintett, mint a családja számára.

Az Oktatási Központunkban is alkalmazott BrainRx tréning az egyik leghatékonyabb kognitív képességfejlesztő program, amely azokat a kognitív képességeket is edzi és erősíti, amelyek elengedhetetlenek a figyelmi képességek megbízható működéséhez.

Az alábbi ábrán 5902 ADHD-val diagnosztizált gyerek BrainRx tréning előtti (pre) és utáni (post) Gibson-teszt (kognitív képesség mérés) eredményeinek átlaga látható részképességekre bontva.

ADHD-5902-gyerek-pre-post

A fenti ábrát is tartalmazó kutatási eredmények angol nyelvű leírását ide kattintva lehet megtekinteni.