Felnőttként ADD vagy ADHD-val élek?

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) olyan idegrendszeri fejlődési zavar, amely az agy prefrontális kéregállományát érinti, azt a területet, amely többek között a végrehajtó funkciókért, az érzelmek szabályozásáért, a viselkedés szabályozásáért, az analitikus gondolkodásért, az érvelésért és az impulzuskontrollért felelős.

A legtöbb ADHD-s gyermekből ADHD-s felnőtt lesz, mert bár a tünetek az életkor előrehaladtával változhatnak, ritkán szűnnek meg teljesen. A statisztikák szerint az ADHD-val élő gyermekek 10-15%-a növi ki ezt a fejlődési zavart, ami a népesség 3-20%-át érinti. A becslések szerint Magyarországon körülbelül 500.000 ADHD-s ember él.

Az ADHD-val élő felnőttek esetén a tünetek másképp jelennek meg, mint az ADHD-s gyermekeknél, például a hiperaktivitásuk csökken. A klinikai diagnosztika kritériumai azonban nem tesznek különbséget a felnőttkori és a gyermekkori tünetek között.

Az gyermekkori ADHD-ra jellemző figyelmetlenség, impulzivitás és hiperaktivitás felnőtt korra az aktivitás csökkenésével sok esetben figyelemhiány zavar (ADD – Attention Deficit Disorder) tüneteit mutatja. Ezzel magyarázható a szervezetlenség, a túlérzékenység, az érzelmek szabályozásának nehézsége, a túlvállalás, túlpörgés, a feledékenység, valamint a pénzzel és a munkával kapcsolatos küzdelmek tünetei.

Az ADHD spektrumában az ADD egy alcsoportot képvisel.

Az ADHD-val élőknél a leggyengébb kognitív képesség a figyelem (fenntartott, szelektív és megosztott egyaránt), de más kognitív képesség területek is érintettek lehetnek.

Honlapunkon elérhető egy tájékoztató jellegű ingyenes felnőttkori ADHD teszt. Ennek kitöltésével felmérheti, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral megmagyarázhatók-e az életében tapasztalt nehézségek.

Melyek a felnőttkori ADHD gyakori tünetei?

  • a feladatok elkezdésének és befejezésének nehézsége
  • a figyelem összpontosításának és szabályozásának nehézsége
  • feledékenység
  • nyugtalanság
  • gyenge időgazdálkodás, túlvállalás
  • impulzivitás – beszédben, tettekben
  • mások gyakori félbeszakítása
  • bőbeszédűség
  • érzelmek szabályozásának nehézsége
  • alacsony frusztrációtűrés

Terápia

Egyik legfontosabb kulcs az önmegértés és az önelfogadás.

Egy másik kulcs számukra a külső segítség kérése. Akár pszichoterápia vagy tanácsadás keretében, akár kognitív képességfejlesztésen keresztül is nagymértékben javítható az ADD/ADHD-val élők életminősége.

Ha az ADHD tüneteinek foka közepesen súlyos, illetve jelentős mértékű, úgy pszichoterápiára is szükség lehet. Pszichiáter gyógyszeres kezelést írhat elő, de a leghatékonyabb a multimodális terápia, vagyis egymást kiegészítő, komplementer terápiák alkalmazása.

Jó hír, hogy a pszichiátriai kórképek közül az ADHD terápiája az egyik leghatékonyabb. A megfelelő segítség megkönnyíti a hétköznapokat és megelőzi a másodlagos zavarok kialakulását. Az ADHD-hoz kapcsolódó vagy másodlagos zavarok (gyermekkorban pl. viselkedési zavarok, pl. ODD, később pszichés zavarok) megjelenése nagyban megnehezíti a terápiát.

A figyelem, amelynek irányítási zavara az ADD/ADHD egyik központi eleme, a kulcs kognitív képességek egyike, amelyet agytréninggel fejleszteni lehet. Oktatási Központunkban személyre szabott kognitív képességfejlesztő tréninggel tudunk segíteni diákjainknak abban, hogy a figyelemhiány zavar tünetei csökkenjenek, a koncentrálás, fókuszálás könnyebb legyen, ezáltal az önbizalmuk is megerősödjön.

A képességfelmérésről és a tréningről további részletekért keressenek bennünket elérhetőségeinken!