Hiperaktív

Hiperaktív és impulzív ADHD - online teszt gyermekeknek

 

Ha szeretné megtudni, hogy gyermeke hiperaktív vagy impulzív ADHD tüneteit mutatja-e, végezze el ezt az ingyenes online tesztet. Az eredmények alapján könnyebb lesz felmérni a helyzetet, és amennyiben szükséges, lépéseket tenni a megoldás irányába.

Ha gyermeke figyelemhiányos, javasoljuk, hogy a tájékoztató jellegű ADD/ADHD - online tesztet töltse ki.

Ez a kérdőív annak megállapítására szolgál, hogy gyermeke a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) - és különösen annak hiperaktív és impulzív altípusának tüneteihez hasonló tüneteket mutat-e. Hivatalos diagnózis felállításához keressen fel egy gyermekpszichiáter szakembert, mert jelen szabályozás szerint hivatalosan ADHD-diagnózist csak ő adhat.

A kérdéseket az Amerikai Pszichiátriai Társaság által kiadott Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-5) alapján állítottuk össze.

A teszt tájékoztató jellegű és anonim. Kitöltésével hozzájárul az anonim adatok tárolásához.

1 / 16

1. Amikor a családunk olyan eseményen vesz részt, ahol hosszabb ideig csendben kell ülnünk, például templomban vagy moziban, gyermekem fizikailag kényelmetlenül érzi magát, és fel kell állnia, hogy mozoghasson.

2 / 16

2. Gyermekem nyitott és könnyen beszélget más gyerekekkel, de nagyon kevés közeli barátja van. Jó vele lenni, viszont nem tud megnyugodni, hogy odafigyeljen a másik ember igényeire.

3 / 16

3. Gyermekem viselkedése kockázatos. Ha a szabadban van, megmássza a legmagasabb fát, felmászik a tetőre, veszélyesen gyorsan biciklizik vagy átrohan az utcán anélkül, hogy körülnézne.

4 / 16

4. Gyermekem nem tud nyugodtan ülni. Folyton nyűglődik, firkál, a ceruzával kopogtat vagy lóbálja a lábát - még egy hosszú, fárasztó nap végén is, amikor a család vacsorázik vagy megpróbál csendben pl. tévéműsort nézni.

5 / 16

5. Amikor a gyermekemet érdekli valami és fókuszál rá, például a kedvenc műsorát nézi, akkor az ujjával kopogtat vagy játszik a kezében tartott tárggyal.

6 / 16

6. Úgy tűnik, hogy gyermekem nem érti a társadalmi normákat és társasági helyzetekben helytelenül viselkedik. Beleszól beszélgetésekbe, túl közel áll másokhoz, elvesz egy tárgyat valaki mástól, vagy mozog, miközben mindenki más áll vagy ül.

7 / 16

7. Gyermekem gondolkodás nélkül cselekszik. Általában megbánja a tetteit, miután volt ideje átgondolni, hogy mit tett - például, ha elvesz társaitól egy játékot, felugrik a bútorokra, vagy épp megszeg egy szabályt.

8 / 16

8. Gyermekem mindenhova szaladgál. Soha nem sétál, úgy tűnik mindig siet. Felmászik a bútorokra, végigrohan a házon, még akkor is, ha azt mondták neki, hogy ne tegye. Tanárja megjegyezte, hogy néha végigszalad az iskola folyosóin, amiről tudja, hogy nem megengedett.

9 / 16

9. Gyermekem nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit. Előfordul, hogy hirtelen dühbe gurul, de ez a düh olyan gyorsan el is múlik, mint amilyen gyorsan megjelenik. Lehet, hogy nem is emlékszik arra, hogy miért volt dühös.

10 / 16

10. Tanára megjegyezte, hogy gyermekem az órán elmondja a válaszokat, még mielőtt ő befejezte volna a kérdés feltevését.

11 / 16

11. Tanára megjegyezte, hogy gyermekem néha feláll a helyéről tanítás közben vagy amikor az osztály csendben dolgozik. Úgy tűnik, hogy sokkal gyakrabban kell kihegyeznie a ceruzáját, kimennie a mosdóba, kérdéseket feltennie vagy felszerelésért mennie, mint a többi gyermeknek.

12 / 16

12. Gyermekem tettlegesen is reagál, amikor egy másik gyermek provokálja - megüti, vagy kiabál vele, amikor tudja, hogy nem kellene. A reakció szinte azonnali és bár utána rosszul érzi magát, úgy tűnik, hogy abban a pillanatban nem képes kontrollálni ezt a viselkedést.

13 / 16

13. Tanárai gyermekemet engedetlenként vagy dacosként emlegetik, mert impulzív viselkedése miatt úgy tűnik, mintha nem törődne az osztálytermi szabályokkal.

14 / 16

14. Gyermekem nem érzékeli a személyes teret, emiatt gyakran túl közel van másokhoz.

15 / 16

15. Gyermekemnek gondot okoz kivárni a sorát. Játék közben türelmetlenné és idegessé válik, amikor mások fegyelmezetten várnak egymásra.

16 / 16

16. Gyermekem túlzottan sokat beszél. Néha követ engem a házban, beszélgetve. Vacsora közben is szeret csak ő beszélni, félbeszakít másokat.

Amennyiben megadja e-mail-címét, az eredményeket emailben is elküldjük.

Ha nem szeretne e-mailt kapni az eredményekről, az alábbi mezőt hagyja üresen.

A zászlóra kattintva találja az eredményeket.

ADD, ADHD, ODD és tanulási zavarok területein további ingyenes online tesztek is elérhetők!