Hogyan előzzük meg a kimerülést és tegyük könnyebbé, örömtelivé az ünneplést?

Ismerős a helyzet, amikor egy akkumulátor lemerül, akkor minél hamarabb keressük a lehetőséget, hogy feltöltsük, mert szeretnénk használni az adott eszközt? Ha ezt tesszük egy tárggyal, akkor hogyan figyelünk oda magunkra, a testünkre, a lelkünkre az ünnepi időszakban? Ha mi “lemerülünk”, akkor gyermekeinknek hogyan tudunk segíteni?

Az ünnepi időszakot megelőzően néha a lelassulás a megoldás. Néha a kevesebb a több. Saját magunk megnyugtatása, “feltöltése” sokat tud segíteni a gyermekeinkkel való kapcsolatban is.

Nem titok, hogy a rutin, a kiszámítható időbeosztás, az egyértelmű elvárások kifejezetten előnyösek az eltérő idegrendszeri fejlődésű gyermekek számára. Az ünnepi időszak során viszont a különböző programok, az utazások, a megszokottól való eltérés hátrányosan érinti őket. Mivel gyakran rugalmatlanul kezelnek helyzeteket és a tevékenységváltás szinte rémálom, nem csoda, ha ingerültek, nyugtalanok, kimerültek lesznek.

Ha gyermekünk viselkedésének hátterében eltérő idegrendszeri fejlődés – ADD/ADHD vagy autizmus spektrum-érintettség húzódik meg, akkor különösen fontos, hogy segítsünk neki ebben az időszakban. Hogyan? Néhány ötlet, javaslat, hogyan lesz könnyebb az ünneplés ADHD-val élő gyermekkel:

1. Beszéljünk az ünnepi időszakról előre!

Mondjuk el neki, hogy miben lesz más, mint a hétköznapok. Tervezzünk, készüljünk együtt. Használjunk napi tervezőt, tennivaló listát, emlékeztetőt. Készítsük fel arra az esetre is, hogy bármelyik terv bármikor változhat, félbeszakadhat. Így könnyebb megszelídíteni a reakcióját, ha a dolgok nem a terv szerint haladnak. Például a vacsorát nem a megszokott időben, hanem korábban kezdjük, mert az hosszan tart és a vendégeknek időben haza kell menni.

2. Az ajándékokat, ha lehet, ne egyszerre kapja meg.

Rejtsük el otthon, keresse meg vagy akár megkérhetjük a családtagokat, rokonokat, hogy más-más időpontokban adják oda ajándékaikat, az ünneplés során.

3. Jelöljünk ki egy helyet, ahova gyermekünk visszavonulhat!

Mivel az ünnepek alatt annyi inger, stimuláció vesz körül, fontos, hogy elmehessen feltöltődni – ha lehet technológia mentesen. Készítsünk elő egy sarkot könyvvel, színezővel, bármivel, ami segít neki a kikapcsolódásban. Egy zajszűrős fejhallgató is segítség lehet.

4. Ellenőrizzük a cukorbevitelt!

A kapott édességeket szinte azonnal elfogyasztaná, ehelyett inkább osszuk be, hogy mikor mennyit kaphat belőle. Ha tudja, hogy mikor lesz az övé, könnyebben kivárja a megadott időt.

5. Érdemes az elvárásokból engedni!

A túlzott tervezés, a rend fenntartása, a többedik sütemény elkészítése az utolsó szabad félórában sok feszültség, konfliktus forrása lehet. Szabad, és néha szükséges nemet mondani egy meghívásra is, a sokadik programra, az éjszakázásra. Nagyobb eséllyel fogjuk megvalósítani a terveinket, ha kevesebb van belőlük. Így elkerülhetjük a kudarc érzését is, és több időt tölthet együtt a család és kevésbé lesz feszült az ünneplés ADHD-val élő gyermekkel együtt.

Gyermekünk hiperaktív?

Tervezzünk rendszeres időközöket az ünneplés során, hogy “energiát égessen”. Ha van rá lehetőség, egy szabadtéri játszás sokat segít a vacsora előtt. A hosszú étkezés alatt engedjük meg neki, hogy felálljon és sétálhasson. Megkérhetjük, hogy segítsen az étel felszolgálásában.

Gyermekünk impulzív?

Előzetesen beszéljünk vele a tervezett programról. A nap folyamán rendszeresen emlékeztessük arra, hogy mikor milyen program várható, mikor érkeznek a vendégek, illetve mikor kerül sor a vacsorára.

Könnyen elterelődik a figyelme?

Üljünk mellé vacsora közben, hogy szükség esetén segítsünk neki újra koncentrálni. A vacsora előtt egyezzünk meg vele egy jelzésben, hogy ha elkalandozik, akkor azzal emlékeztetjük, hogy például a kezünket a térdére tesszük.

Vannak szenzoros feldolgozási problémái?

Ha gyermekünk túlterhelt, vigyük a ház egy csendes részébe, ahol megnyugodhat. Nem nevelési hiba, ha nem eszik meg minden ételt, ha nem szeretne puszit adni vagy megölelni a rokonokat. Húzzunk inkább határokat, ha tudjuk, hogy ez a gyerekünknek milyen sérüléseket okozhat. Nem kell részt vennünk nagy családi eseményeken, ha úgy ítéljük meg, hogy ez a jobb döntés.

Forduljunk az ilyen problémákkal küzdő gyermekek felé ítélkezésmentes nyitottsággal.

Ahhoz, hogy az ünneplés meghitt legyen, szükségünk van megnyugvásra, egymásra való odafigyelésre, szülőnek és gyermeknek egyaránt.

Mindenkinek örömteli ünneplést kívánunk!

*****

Ha gyermeke figyelem és koncentrációs problémákkal küzd, a kognitív képességei felmérésével és személyre szabott fejlesztésével tudunk neki segíteni (ADD/ADHD esetén is).

A képességfelmérésről és a tréningről további részletekért keressenek bennünket elérhetőségeinken!