Sok szülő tapasztalta már, hogy szeptemberben gyermeke nehezen “veszi fel újra a fonalat”, amikor tanulásról van szó. Ennek az az oka, hogy a hosszú nyári szünet alatt a keveset használt kognitív képességek gyengülnek. Azt viszont kevesen tudják, hogy a nyári tanulási felejtés kumulatív, azaz ÖSSZEADÓDIK. Az évek alatt elérheti az 5-6 éves elmaradást is, kortársaihoz képest.

Tanulmányok igazolják, hogy a nyári vakáció alatt egy átlagos tanuló körülbelül 2,6 hónapot veszít a matematikai számolási képességekből, de az olvasási képesség, a helyesírás is romlanak, ha nem teszünk ellene.

Tartalom

Tehetünk-e a nyári tanulási felejtés ellen anélkül, hogy megfosztanánk a gyereket a pihenéstől?

Természetesen ideje van a pihenésnek, kikapcsolódásnak a nyári időszakban és annak, hogy egy gyermek unatkozzon, eközben fejlődik a kreativitása, problémamegoldó készsége. Szükséges viszont az is, hogy tegyünk a tanulási felejtés ellen! Ezt már hetente néhány óra aktív tevékenységgel is elérhetjük. Adjunk neki olyan feladatokat, amelyek elvégzése során észrevétlenül tanulhat, gyakorolhat, tapasztalatokat szerezhet.

Személyfüggő, hogy mivel tudunk a legtöbbet segíteni gyermekeinknek abban, hogy könnyebben induljon a következő tanév. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a gyermeket oktató pedagógus mit javasol a nyári szünetre. Van-e olyan terület, amit gyakorolni szükséges.

Néhány ötlet az észrevétlen nyári tanuláshoz:

Olvasson, életkorának megfelelően!

– Elsősorban könyv(ek)et, de akár egy receptet, hangosan, a közös sütéskor, akár vicceket, összeszerelési útmutatót, plakátokat.

✅ Gyakorolja az írást!

– A folyamatos kézírás fejleszti a térérzékelést, javítja a kommunikációs készséget. Pl. írjon bevásárlólistát – a „teljes kiőrlésű rozsliszt” kifejezés leírása a kisebbeknek nagy odafigyelést igényel.

✅ Kiránduljunk együtt, fedezzünk fel új helyeket!

– Nézzük meg együtt a térképet, prospektust, majd később beszéljük meg, mit láttunk, hol jártunk. Meséljen róla, foglalja össze. Nagyobb gyermek keressen rá önállóan, tájékozódjon, gyűjtsön információkat a településről, országról, programlehetőségekről.

✅ Próbáljon ki új sportot!

✅ Vegye ki részét a házimunkából! Segítsen nagyszülőknek, más személyeknek. Az önálló munkavégzés az egyik legfontosabb készség, amelyre felnőtt korában szüksége lesz.

✅ Játsszunk agy-erősítő játékokat! Pl. sakk, dáma, malom, barkóba, kártyajátékok, szólánc.

+ Néhány extra játékötlet:

“Tű a szénakazalban” – egy újságból egy oldalon karikázzon be egy adott betűt, ezt mi, szülők stopperrel mérjük. A pontosság és a sebesség növelése a cél.

Költészet – válasszunk ki gyermekünknek négy olyan szót, amelyek rímelnek, majd kérjük meg, hogy ezekből a szavakból alkosson verset vagy rímes dalt. Esetleg mondjunk ki egy szót, majd ő találjon ki egy másikat, ami rímel vele.

Tic-tac-toe fejben játszva – a hagyományos tic-tac-toe játékhoz hasonlóan ebben az esetben egy 1-től 9-ig számozott 3×3-as rácsot használunk. A játékosoknak emlékezniük kell arra, hogy az ellenfelük melyik számot mondta, és egy új számot mondanak. Az a játékos, aki egy elfoglalt helyre tesz, veszít. Az nyer, aki egy sorban, oszlopban vagy átlósan három egymás melletti számra tesz.

Tegyünk annak érdekében, hogy gyermekünk tanulási képességei ne romoljanak a nyári szünetben!

Amennyiben az előző tanévben nehézséget okozott gyermeke számára az olvasás, a tanulás, feltűnően lassan haladt társaihoz képest, esetleg szorongással reagált, szakember felkeresését javasoljuk. Oktatási Központunkban tanulási zavarral, figyelem- és koncentrációs problémákkal küzdő diákoknak segítünk abban, hogy gondolkodásuk gyors, a tanulás pedig könnyű legyen.